Reklamımız amacını aştı!

“Bir süre önce başlattığımız reklam kampanyası amacını aşmıştır. Tüm müşterilerimizden özür dileriz. Kamuoyuna duyurulur!”

Bu tarz bir metinle karşılaştınız mı hiç?
Bir Zeki Triko mayo reklamı vardı. Reklamda mayo giyen kızlar/erkekler kullanılmış açık havadaki tüm billboardlar bu reklamlarla donatılmıştı. Açıklamalara göre toplum mayo reklamından rahatsız olmuş ve reklama yasak gelmişti. Ardından kamuoyuna duyuru yapıldı.  Ancak daha sonra Zeki Triko adına yakışır bir kampanya yaptı ve belki de ilkinden daha çok ses getiren daha çok satış yapan bir iş çıkardı. Neydi bu kampanya?
Efendim bildiğimiz patlıcan, salatalık gibi sebze meyvelerle reklam aynen billboardlara çıktı.
Şimdi sorulardan biri şu :
– Mayo satışı yapan bir firmanın reklamı yaparken mayoyu kim giyecek tabii ki insanlar. Peki bu insanlar yok mu ? Bunları alıp giyiyorlar mı? Her şey gerçekse toplum neden rahatsız olsun. Yalan yok kandırmaca yok. Ahlaki yapı bozuluyor. Bu anlayış; karısının başını kapatıp kendine süslü püslü bir manken metres bulan insan bakış açısı gibi.
O zaman ikinci soru şu :
– Toplumun ahlakı, var olan bir şeyi reklamda görünce bozulur mu yoksa zaten bozuk mudur? 
Reklam bu kadar etkiliyse bu olumlu yönde kullanılabilir mi? 
Bence insanoğlu neyi severse onu alır yada daha doğrusu ‘Ne işine gelirse’ onu alır. örneğin “Sigara içmeyin” kampanyası. Çok sevilen sayılan liderimiz sayın cumhurbaşkanımız  Recep Tayyip Erdoğan defalarca söyledi. Bir kampanya başlatıldı ve “Sigara zararlı” reklamları yapıldı. Mesajlarda “Sigara öldürür” yazıyor. Ben yeşilaycı biri olarak bunu görünce dedim “zaten öleceğiz, üstelik ecel saatimiz, saniyemiz bile belli!”
Neyse sonuç: Satışlar ikiye katlandı.
Sosyolojiden ve psikolojiden uzak yapılan kampanyalar hiç bir zaman işe yaramaz. Söylem önemlidir.  Bağımlıları için sigara içme demek -bir kere emir kipidir, kesin ters etki yapar- ekmek yeme demek gibidir. Mesajı doğru vermek lazım. Yoksa reklamınız amacını aşar ve siz kamuoyunu bilgilendirmek zorunda kalırsınız. Kalkıp size despot lider derler ve siz “Kimmiş despot lider demek” zorunda kalırsınız. Oysa tamamen iyi niyetlisinizdir.

Amacını aşmayan reklamlar kazandırır.  Reklam yaparken;
1. Amacınız nedir? (Tanıtım, satış yada prestij mi?)
2 Hedef kitlenin kim? (Gençler, yaşlılar, zenginler, fakirler yada bütün herkes)
3. Mesajı verirken  kullandığınız yöntem.

Sigara reklamında çocuğuyla koşarken tıkanan baba arkada kalınca çocuğun “Hadi baba hadi baba” diye verdiği mesaj “Sigara sizi sevdiklerinizden ayırır, geride bırakır.” Sigara içme! emrinden çok daha etkilidir.

Reklamınız amacını aşmasın. Aynı reklamda bir çok mesaj veremezsiniz. Ben ‘Türlü’ hiç sevmem çok karışık anlamsız bir yemek bence.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Marked fields are required.