Bir “Mor İnek” sizi çıkışa kadar götürecek

Kriz dönemlerinde reklam bütçemizi kısmalı mıyız yoksa tanıtıma para harcamaya devam etmeli miyiz?

İzmit’in önemli iş adamlarından biri olan Gökkız Gıda’nın sahibi Vezir Kara ile yaptığım bir röportaj önemli bir söz söylemişti: “Dünyanın en iyi yağını üretebilirsiniz;ancak eğer yandaki komşunuz bunu bilmiyorsa dünyanın en iyi yağını yapmanızın bir önemi yoktur.”

Ürünlerinizin tanıtımların yalnızca lale devrinizde yaparsanız, bu size kısa dönemde saray saltanatı sunar ki işe yaramaz.  Yazının başındaki soruya hemen cevap vermek gerekirse bizce her dönemde planınızı doğru yapıp mutlaka reklama/tanıtıma bütçe ayırmalısınız. Yoksa Vezir beyin de dediği gibi dünyanın en iyi ürünün siz üretebilirsiniz ancak bunu yandaki komşusunuz bile bilmiyorsa pazarda üretiminizin bir yeri yoktur.

Biz bu sıkıntılı dönemlerde reklam ve tanıtım yaparken nasıl bir farklılık oluşturabileceğinizin altını çizmek isteriz. Hepimizin artık kabul etmesi gereken bir gerçek var: “Markalar insanların sevdiği ve ihtiyaç duyduğu eylemleri yaratabilir.”

Dünyada en çok satanlar listesinde girmiş “Mor İnek” isimli kitabın yazarı Seth Godin;“Korkunuzun farkında olmak akıllıcadır ancak üstesinden gelmek başarılı bir insanın bıraktığı izdir” diyor. Peki korkumuzun nasıl üstesinden geleceğiz herkes bu dönemlerde bir “Mor inek “ bulmalı. Buradaki Mor İnek kelimesinin karşılığı tam olarak, sizin sektörünüze yönelik yenilikçi bir ürün geliştirmeniz ve bunu piyasa sunmanız.

Pazardayeni bir kural var: Farklı ürünler yarat, doğru insanlar arar bulur.

Diyelim ki bir “Mor İnek” buldunuz. Bunu nasıl pazara sunacağız.

  • Reklamı herkese yapmak faydasızdır. İlgi duyan birine reklam yapmak tabi ki faydalıdır ama sizi dinleyen kişi, dostlarına sizden bahsetme ihtimali olan biri ise işte o zaman gerçek fayda sağlarsınız. Herkese hitap etmeyen bir ürünün reklamını herkese ulaştırmanın anlamı yok. Korkunç bütçeli reklamlar yaparsanız bu reklamların hızla etkisini görmek istersiniz çünkü ikinci bir şansınız olmayacaktır.
  • Ambalaj muhteşem olmalı evet ancak içindeki ürün de çok iyi olmalı. Dikkat çekici bir ambalaj ile hedef kitlenizi ulaşırsınız ancak sonrası daha önemlidir. Burada tasarımın sözü geçer. Ayşe teyze sizden bahsediyorsa, Mehmet bey sizin ürününüzü sohbete değer buluyorsa o zaman ürününüz,yani sizin “Mor İnek” para verip alınmaya değerdir.
  • Tanıtımınızı yaparken kullanacağınız slogan aslında hikayenizi anlatır. Mesajınız ne kadar net olursa o kadar çarpıcı olur.

Ve artık “Mor İnek” sizi çıkışa kadar götürecek. 

Unutmayın doğru mecrada doğru reklam kazandır!

One thought on “Bir “Mor İnek” sizi çıkışa kadar götürecek

Leave a Comment

Your email address will not be published. Marked fields are required.